Een nieuwe kunst voor een nieuwe tijd

In deze cursus staan twee bijzondere kunststijlen centraal: Art Nouveau (circa 1890-1914) en Art Deco (1919-1939). De Art Nouveau ontstond eind 19e-eeuw en begin 20e-eeuw vanuit een roep om vernieuwing, als reactie op de conservatieve, academische smaak. Zowel in de architectuur als in de toegepaste kunsten zochten kunstenaars naar een compleet nieuwe manier van vormgeving: soms krullerig en weelderig, zoals in de gebouwen van de Belgische architect Victor Horta, soms juist strak en geometrisch, zoals in de ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh. 

 

In de cursus komen beide stijlvormen aan de orde. De kunst en kunstnijverheid van de jaren 1920 en 1930 wordt samengevat onder de noemer Art Deco. In de tweede helft van de cursus staat die stijl centraal. Na een inleiding op de periode na WO I en de kenmerken van de Art Deco, zullen we kijken naar prachtige Art Deco architectuur en bijzondere toegepaste kunst. Natuurlijk komt ook het verschil tussen Art Nouveau en Art Deco aan bod. Kortom, we dompelen ons onder in een bijzondere kunsthistorische periode.

Informatie

Docent: Roland Gieles

 

Locatie: Limburgs Museum, Venlo

                   Bibliotheek, Venlo

 

Lestijd:     13.30-15.30 uur

 

Duur:        8 lessen

 

Prijs:         € 160,00

                     Dit is inclusief een digitale                       syllabus. Een gedrukte                                 versie is voor € 10,00                                     verkrijgbaar.

Data

Limburgs Museum

Oktober: 10, 17, 24, 31

 

Bibliotheek Venlo

November: 7, 14, 21

December: 5

Inschrijven

Heeft u belangstelling? Dan kunt u hier inschrijven.