Modernisme en postmodernisme

 

Na de Eerste Wereldoorlog komen er kunststromingen op die uiting willen geven aan de nieuwe tijd. Denk hierbij aan het expressionisme, kubisme en surrealisme. Fotografie had de nabootsende functie van de kunst overgenomen. Daarom richt veel kunst zich nu op een spirituele wereld.

 

In het postmodernisme (tweede helft 20e eeuw), zien we een meer ironisch, relativerend wereldbeeld. Eclecticisme, het citeren uit allerlei stijlperioden, en het combineren van beelden uit hoge en lage cultuur zijn typische kenmerken van het postmodernisme. Popart, videokunst en het werken met nieuwe media horen bij deze stroming. De grote verhalen van de waarheid, de geschiedenis, het geloof en de vooruitgang staan niet meer centraal. Andere groepen krijgen een stem. Het debat over gender en discriminatie wordt steeds breder opgepikt.

 

In drie lezingen kijkt u met Monique Linders naar voorbeelden van modernisme en postmodernisme in de kunst. U leert modernistische en postmodernistische kunst van elkaar te onderscheiden, maar ook ziet u hoe het postmodernisme een voortzetting is van het modernisme. Een (korte) cursus voor iedereen die in de kunst van de twintigste eeuw geïnteresseerd is.

 

Informatie

Op dit moment is nog onduidelijk hoe in 2021 de situatie rondom het Covid 19 virus zich ontwikkelt. Daarom kan het programma nog niet worden ingevuld. Zodra dit mogelijk is wordt u hierover meteen geïnformeerd.

 

Venlo

 

Docent:        Monique Linders

Locatie:         Limburgs Museum

Lestijd:          Donderdag, 13.30-15.30                               uur

 

 

Roermond

 

Docent:          Monique Linders

Locatie:          't Paradies

Lestijd:            Woensdag,  13.30-15.30                               uur

 

 

Boxmeer

 

Docent:           Monique Linders

Locatie:           De Weijer

Lestijd:            Dinsdag, 13.30-15.30                                     uur

 

 

Duur:                3 lessen

 

Kosten:            € 60,00

Data

 

 

 

 

 

 

 

 

Venlo

 

April: 1, 8, 15

 

 

 

 

 

Roermond

 

Maart: 31

April:    7, 14

 

 

 

 

Boxmeer

 

April: 6, 13, 20

Inschrijven

Heeft u belangstelling? Dan kunt u hier inschrijven.