Modernisme en postmodernisme

Na de Eerste Wereldoorlog komen er kunststromingen op die uiting willen geven aan de nieuwe tijd. Denk hierbij aan het expressionisme, kubisme en surrealisme. Fotografie had de nabootsende functie van de kunst overgenomen. Daarom richt veel kunst zich nu op een spirituele wereld.

 

 

In het postmodernisme (tweede helft 20e eeuw), zien we een meer ironisch, relativerend wereldbeeld. Eclecticisme, het citeren uit allerlei stijlperioden, en het combineren van beelden uit hoge en lage cultuur zijn typische kenmerken van het postmodernisme. Popart, videokunst en het werken met nieuwe media horen bij deze stroming. De grote verhalen van de waarheid, de geschiedenis, het geloof en de vooruitgang staan niet meer centraal. Andere groepen krijgen een stem. Het debat over gender en discriminatie wordt steeds breder opgepikt.

 

In drie lezingen kijkt u met Laura Stoop naar voorbeelden van modernisme en postmodernisme in de kunst. U leert modernistische en postmodernistische kunst van elkaar te onderscheiden, maar ook ziet u hoe het postmodernisme een voortzetting is van het modernisme. Een (korte) cursus voor iedereen die in de kunst van de twintigste eeuw geïnteresseerd is.

 

Informatie

Docent:    Laura Stoop

 

Locatie:    Limburgs Museum, Venlo

 

Lestijd:      13.30-15.30 uur

 

Duur:          3  lessen

 

Prijs:            € 60,00

Data

Maart: 26

 

April: 2, 9

Inschrijven

Heeft u belangstelling? Dan kunt u hier inschrijven.