Oog voor detail

Als je de tijd neemt om iets langer naar een kunstwerk te kijken, vallen je vaak opmerkelijke en onverwachte details op. In deze cursus gaan we op zoek naar deze details. Elk detail immers opent een deur naar een wereld vol betekenis en symboliek, waardoor een kunstwerk meer gaat leven.En nergens werd zo gedetailleerd geschilderd als in de Zuidelijke Nederlanden in de 15e en vroege 16e eeuw. 

 

De schilderkunst uit deze periode is een stralend hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. De schilders worden meestal aangeduid als de Vlaamse Primitieven. Het is een artistieke bloeiperiode die gekenmerkt wordt door een verfijning van de olieverftechniek en door de wens om de zichtbare wereld zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Ook in de religieuze beeldtaal wordt dit realisme toegepast. Bovendien zien we bij de Vlaamse Primitieven een ongekende religieuze expressiviteit die een nieuwe traditie in de schilderkunst teweegbrengt.

 

De opdrachten kwamen nu niet alleen van de hoven en de kerkelijke instellingen, maar ook van de steden en de burgerij. De schilder kreeg, voor het eerst, een zeer prominente plaats in de maatschappij. Door de intensieve contacten tussen Vlaanderen, Noord-Italië en andere regio's, beïnvloedde deze typisch Vlaamse schilderkunst al snel heel Europa. Kortom, een cursus die iedere kunstliefhebber, door het boeiende onderwerp en het prachtige, gedetailleerde beeldmateriaal, zal aanspreken.

 

 

Informatie

Venlo

 

Docent:        Roland Gieles

Locatie:         Limburgs Museum

Lestijd:          Donderdag, 13.30-15.30                               uur

 

 

Roermond   

 

Docent:          Monique Linders

Locatie:          't Paradies

Lestijd:            Woensdag,  13.30-15.30                               uur

 

 

Boxmeer

 

Docent:           Monique Linders

Locatie:           De Weijer

Lestijd:            Dinsdag, 13.30-15.30                                     uur

 

 

Duur:                8 lessen

 

Kosten:            € 160,00, inclusief een                                  digitale syllabus. Een                                    gedrukte versie is voor                                € 10,00 verkrijgbaar.

Data

Venlo

 

Januari: 16, 23, 30

 

Februari: 6, 13, 20

 

Maart: 5, 12

 

Roermond

 

Januari: 15, 22, 29

 

Februari: 5, 12, 19

 

Maart: 4, 11

 

Boxmeer

 

Januari: 14, 21, 28

 

Februari: 11, 18

 

Maart: 3, 10, 17

 

Inschrijven

Wilt u inschrijven voor deze cursus, klik dan hier.