Andy Warhol Now

 

Andy Warhol (1928–1987) was een fascinerende persoonlijkheid die met zijn kunst een heel tijdperk diepgaand beïnvloedde. Zijn werk heeft de grenzen van schilderkunst, beeldhouwkunst, film en muziek opnieuw gedefinieerd. Als verlegen jongeman uit een religieus, arbeidersmilieu baant Warhol zich een eigen weg door een kunstwereld, die nog steeds werd gedomineerd door het abstract expressionisme.

 

In zijn vroege werk stonden persoonlijke, vaak homo-erotische tekeningen naast opdrachten als reclame-illustrator centraal. Daarnaast maakten zijn zo herkenbare zeefdrukken hem het boegbeeld van de nieuwe popart-beweging. Zijn levenslange fascinatie lag bij de populaire massacultuur. Maar naast zijn portretten van beroemdheden of Coca-Cola-flessen die de Amerikaanse samenleving een spiegel voorhielden, staat Warhol ook voor een diverse, vreemde tegencultuur, die niet in de laatste plaats tot uitdrukking kwam in zijn studio in New York, The Factory. 

 

Deze groots opgezette tentoonstelling toont meer dan 100 werken van Warhols tegen de achtergrond van urgente sociale kwesties. Naast de overbekende Elvis Presley-serie of de kleurvariaties van een elektrische stoel, zijn ook minder bekende werken vertegenwoordigd. Hierdoor kijken we met een nieuwe blik naar deze kunstenaar die werkte in een tijd van politieke en culturele omwentelingen. Ook zijn ontwikkeling als zoon van Russische immigranten in Pittsburgh wordt benadrukt, wat onder meer tot uiting komt in de complexe verwerking van religieuze onderwerpen en motieven. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Tate Modern, Londen en het Museum Ludwig in samenwerking met de Art Gallery of Ontario, Toronto en het Denver Art Museum.

 

 

Informatie

 

Datum                   Dinsdag 30 maart

 

Begeleiding        Monique Linders

 

Op dit moment is nog onduidelijk hoe in 2021 de situatie rondom het Covid 19 virus zich ontwikkelt. Daarom kan het programma nog niet worden ingevuld. Zodra dit mogelijk is wordt u hierover meteen geïnformeerd.

Inschrijven

 

Wil u ook naar Andy Warhol? Dan kunt u hier intekenen.