Edvard Munch, gesehen von Karl Ove Knausgård

De bekendste Noorse schilder is zonder twijfel Edvard Munch. (1863-1944) De traumatische ervaringen uit zijn prilste jeugd, met de dood van naasten als centraal gegeven, bepalen zijn leven. Door zijn werk wil hij zich daarvan bevrijden. In zijn vroege werk wordt hij beïnvloed door Van Gogh, Seurat en Gauguin. Thema’s als liefde, dood, melancholie, eenzaamheid en seksuele angst worden symbolisch verbeeld.

 

Munch’s werk verandert sterk als hij in 1908 terugkeert naar het platteland van Noorwegen. De onderwerpen in zijn werk zijn niet langer dwangvoorstellingen, maar ademen meer schoonheid en rust. Het is niet langer de onbewuste en innerlijke wereld, maar juist de tastbare buitenwereld die hij gaat verbeelden. Landschappen en portretten tonen dan zijn grote begaafdheid als schilder.

 

De expositie in Düsseldorf is samengesteld door de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, (1968). Hij is vooral bekend door zijn spraakmakende, meer dan 3.500 pagina's omvattende, zesdelige romancyclus Min Kamp. In Noorwegen, een land met vijf miljoen inwoners, zijn van de sterk auto-biografische Min Kamp-romans bijna 500.000 exemplaren verkocht! De cyclus is vertaald in 22 talen, waaronder het Nederlands.

 

Voor deze expositie heeft Knausgård een selectie samengesteld uit het archief van het Munch-Museum in Oslo. Knausgård wil met zijn keuze van zo’n 130 werken van Munch, de grootste Scandinavische kunstenaar uit de 20e eeuw in een nieuw perspectief plaatsen.

 

Informatie

Datum:                   4 februari

 

Begeleiding:        Monique Linders

 

Tijd vertrek:          9.30 uur

 

Locatie vertrek:   Parkeerplaats Trefcenter, Venlo

                                           (bus staat tegenover tankstation)

 

Prijs:                           € 78,00

                                       Hierbij is inbegrepen:

                                       - vervoer per luxe touringcar

                                       - koffie met gebak                                                                                         - kunsthistorische informatie

                                       - entree van het museum

                                       - kunsthistorische rondleiding

Inschrijven

Wilt u aan deze excursie deelnemen, dan kunt u hier intekenen.