Bernard van Orley

Bernard van Orley was een belangrijke schilder en tekenaar behorend tot Noordelijke renaissance. Er wordt beweerd dat hij zijn opleiding voltooide in Rome bij de School van Rafaël, maar hiervoor zijn geen betrouwbare bronnen. Men mag eerder aannemen dat hij opgeleid werd in Brussel in het atelier van zijn vader. Bernard van Orley was een van de spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen.

 

BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten) organiseert voor de allereerste keer een tentoonstelling rond deze 16de-eeuwse kunstenaar. Van Orley was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. Bijzondere aandacht krijgen zijn portretten, die hem in een indrukwekkend netwerk plaatsen van politieke raadgevers, invloedrijke geestelijken en humanistische denkers. Zijn werk stond in constante dialoog met dat van tijdgenoten als Albrecht Dürer en Rafaël. 

 

Voor het eerst worden de werken Van Orley uit alle hoeken van de wereld samengebracht in één tentoonstelling, op de plek waar ze ooit ontstonden. Een historische kans om deze Brusselse meester te (her)ontdekken.

 

Praktische informatie 

 

Datum                 dinsdag 23 april

Vertrek                9.00 uur vanaf de parkeerplaats Trefcenter, Venlo

Kosten                 € 69,00

Inbegrepen

-de busreis

-kunsthistorische inleiding in de bus door Monique Linders

-schriftelijke informatie over Bernard van Orley

-koffie/thee met gebak

-toegang tot het museum

-rondleiding door museumgids

 

Wilt u mee naar Brussel? Dan kunt u hier intekenen.