Ernst Ludwig Kirchner

Ernst Ludwig Kirchner is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Duits expressionisme. Hij was voorman van 'Die Brücke', een kunstenaarscollectief dat van 1905 tot 1913 actief was.  Stilistisch kenmerkt zijn werk zich, door een zeer primair kleurgebruik en veel aandacht voor autonome expressie.  Door het leven en werk van de schilder loopt als een rode draad zijn zoektocht naar het exotische en het originele, naar andere landen en andere culturen. 

 

De 'cultuurpolitiek' van de nazi's leidde ertoe dat ongeveer 700 van zijn werken uit Duitse musea verwijderd werden en dat zijn werk als 'Entartete Kunst' werd tentoongesteld. Dit heeft er, vermoedelijk samen met zijn labiele geest, toe geleid dat Kirchner in 1938 een einde aan zijn leven maakte. Tegenwoordig wordt hij gezien als een van de belangrijkste kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw.

 

De tentoonstelling volgt het leven van Kirchner van Dresden via Berlijn naar Davos. Deze boeiende tentoonstelling van meer dan 180 kunstwerken illustreert hoe Kirchner herhaaldelijk sociale en artistieke invloeden verwerkte en zowel persoonlijk als schilderend nieuw terrein betrad.

 

 

 NADERE INFORMATIE VOLGT ZO SPOEDIG MOGELIJK