Marc Chagall

 

Marc Chagall, geboren in Vitebsk (Wit-Rusland) als Moishe Shagal groeide op in een vroom joods-orthodox milieu aan het eind van de negentiende eeuw. Vanwege twee wereldoorlogen en de Russische revolutie heeft hij in zijn bijna 100 jaar durende leven op veel plaatsen gewoond en gewerkt. 

 

Chagall’s Joodse achtergrond heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. In zijn werk schilderde hij synagoges, Joodse begraafplaatsen en verwijzingen naar de Bijbel. Chagall gebruikte hiervoor een eigen kleurrijke stijl, waarin hij elementen uit het kubisme, expressionisme en surrealisme combineert. 

 

Chagall zag zichzelf het liefst als autodidact, met Rembrandt als zijn grote voorbeeld. Zijn kleurgebruik is fabelachtig en nauw verbonden met de betekenis die wij, vaak onbewust, toekennen aan kleuren en kleurcombinaties. In zijn beeldtaal verbeeldt hij, vanuit Joodse optiek, op meesterlijke wijze diep menselijke thema's. Hierdoor kan zijn werk in veel opzichten tijdloos worden genoemd. Hij wordt thans beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. 

Informatie

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    5 februari

 

Locatie:    Maastricht University,  Nassaustraat 36, Venlo

 

Tijdstip:   19.30 - 20.45 uur

 

Prijs:          € 20,00

 

Maximaal 24 deelnemers

 

inschrijven

Wilt u de lezing over Chagall bijwonen? Klik dan hier.