Piero della Francesca

Piero della Francesca, geboren nabij Arezzo, geldt als één van de belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse vroege renaissance. Uit zijn werk spreekt niet alleen de geest van de humanistische idealen van zijn tijd, hij paste ook de ontdekking van het lineaire perspectief toe. Piero was het sterkst in compositie en lichtval, en het zwakst in beweging en dynamiek. Vandaar die eigenaardige bevrorenheid die zijn figuren kunnen hebben, alsof ze net voor het afgebeelde moment plotseling tot stilstand zijn gekomen.

 

Hij werkt aan het hof van de familie de Este te Ferrara en omstreeks 1445 is hij in dienst van graaf Frederico III da Montefeltro te Urbino. In zijn rijpe werk krijgen de afgebeelde mensfiguren een monumentaal karakter, terwijl zij in intens fel licht worden weergegeven. Dergelijke vernieuwende aspecten in het oeuvre van Della Francesca inspireerden latere kunstenaars van de hoogrenaissance, zoals Michelangelo.

 

Volgens Vasari werd Piero della Francesca op zijn zestigste blind ten gevolge van grauwe staar en stierf hij op zijn zesentachtigste op 12 oktober 1492, de dag dat Columbus Amerika ontdekte. 

 

Informatie

 

 

Spreker:  Monique Linders

 

Datum:    22 april

 

Locatie:    Maastricht University,                                          Nassaustraat 36, Venlo

 

Tijdstip:   19.30 - 20.45 uur

 

Prijs:          € 21,50

 

 

Inschrijven

 

 

Wilt u de lezing over Piero della Francesca bijwonen?

 

Klik dan hier.

 

 

 

Als in april nog 1,5 meter afstand moet worden gehouden, zullen (indien nodig) de deelnemers in twee groepen worden ingedeeld. 

 

Natuurlijk wordt u hierover tijdig geïnformeerd.